Śruta rzepakowa w żywieniu zwierząt hodowlanych

Żywienie zwierząt hodowlanych

W hodowli zwierząt (bez względu na to czy chodzi o mleko czy też o mięso) ogromną rolę odgrywa ich prawidłowe żywienie. Właściwie zbilansowana dieta zapewni zdrowie zwierzętom, oraz wpłynie na jakość produktu jaki w danej hodowli chcemy uzyskać. Na rynku dostępnych jest wiele pasz jak i półproduktów uzyskiwanych w różnego rodzaju procesach produkcyjnych, które z powodzeniem mogą być stosowane jako uzupełnienie posiłków dla przeżuwaczy oraz trzody chlewnej. W tym artykule opiszemy śrutę rzepakową, czym jest, jak się ją pozyskuje i dlaczego jest dobrym pokarmem dla zwierząt hodowlanych. Czy można nią zastąpić śrutę sojową którą bardzo często wciąż uważa się za bezkonkurencyjną?

Śruty rzepakowe

Śruta rzepakowa jest produktem ubocznym, który uzyskuje się w procesie tłoczenia oleju rzepakowego z nasion rzepaku. Przede wszystkim śruta z tej rośliny zawiera duże ilości białka które jest niezbędne w budowaniu na przykład tkanki mięśniowej (hodowla na mięso) , lub w procesach trawiennych co z kolei przekłada się na jakość mleka (białko ok. 40% suchej masy tj. ok.400g.w kilogramie), oraz niską zawartość tłuszczu (ok.4%). W produkcie tym znajdują się również aminokwasy siarkowe takie jak metionina i cystyna, które są niezbędne w prawidłowym rozwoju organizmu.

Śruta rzepakowa- zastosowanie

Produkt ten można dodawać do pasz pełnodawkowych, jak i do mieszanek paszowych, które następnie łączone są z paszami objętościowymi. Przyjmuje się iż ilość śruty rzepakowej dla następujących grup zwierząt w dziennych porcjach pokarmowych powinna wynosić:

  • krowa mleczna- ok.2,5 kg
  • bydło opasowe- śruta rzepakowa nie powinna przekraczać 25 % zawartości w całości dziennej dawki pożywienia
  • tuczniki- zalecane 15% udziału w codziennej porcji żywieniowej
  • młode zwierzęta takie jak cielęta (nie zaleca się karmić tym produktem młodych prosiąt)- do 10% zawartości ( z wiekiem można zwiększać dawkę).

Przestrzeganie odpowiednich dawek śruty dla poszczególnych gatunków zwierząt sprawi że nie będzie ona wpływać na smak mięsa ani mleka. Odpowiednio wprowadzona do diety uzupełni zapotrzebowanie na minerały i witaminy. Jako pełnowartościowa pasza białkowa pozyskiwana z najlepszych odmian rzepaku będzie cennym, doskonałym i ekonomicznym dodatkiem do pożywienia w każdej hodowli zwierząt.

Śruty rzepakowe są porównywane do śruty sojowej ze względu na zawartość białka. W dalszym ciągu można spotkać się z opinią iż ta druga jest lepsza pod względem jakościowym i być może jest w tym trochę prawdy. Natomiast po zagłębieniu się w temat śruty rzepakowej, po zapoznaniu się z jej składem można zauważyć same plusy. Różnice są następujące. Po pierwsze sojową trzeba sprowadzać z zagranicy więc znacząco wzrastają koszty hodowli, a po drugie w śrucie rzepakowej znajduje się równie dużo cennych składników odżywczych i dodatkowo jest pozyskiwana w Polsce. Jeżeli chcemy więc obniżać koszty bez szkody na zdrowiu zwierząt zapewniając im dobre jakościowo pożywienie, to warto sięgać po śrutę rzepakową.